Kliknite ovde za pregled svih slika

29. септембар 2020. 09.03 | Извор: РТВ

Власник највеће ергеле у Србији: Рођен сам у штали, то ми је одредило судбину

 
СУРЧИН - 

Уз реномиране ергеле, са историјским педигреом, као што су Љубичево, Карађорђево, Зобнатица или Келебија, све је више оних у приватном власништву. Једна од њих може да се назове највећом у Србији бар по броју грла. Крајем септембра 2020. броји 137 пунокрвних грла.

Од тог броја је десетина пастува, велик број приплодних кобила, кастрата и остало су омад и ждребад.

Регистрована је за узгој, изнајмљивање и продају расних коња. Продају се утренирани коњи за професионалну вожњу фијакера и запрега, као и коњи за хоби вожњу и јахање.

Уз богат возни парк који садржи десетине возила за тренинг, прва је увезла у Србију и маратонско тренинг возило, а поседује више десетина фијакера међу којима се истичу више врхунских, профи-такмичарских.

трофеји коњарства
РТВ (Каменко Миленковић)

Салон-музеј фијакера један је међу реткима у Европи.

Коњски јеловник подразумева три оброка дневно у просеку од 9 килограма зоби, а као десерт служи се врхунско ливадско сено које коњима даје неопходну снагу и лепоту.

Приликом сваког оброка додаје им се оптимална количина брикета – избалансиран додатак исхрани спортских грла. О кондицији коња ергеле Булић брине тим од 9 чланова.

А то значи свакодневну шетњу такмичара, тимарења и мазање копита. Поткивање коња је по војном систему: на сваких 45 дана. Власник ергеле Булић Миленко Радаковић помало хвалисав али нема шта да му се замери.

Миленко Радаковић
РТВ (Каменко Миленковић)

"Ми смо личка породица. Ја сам рођен као недоношче, мајка у трудовима није успела да стигне до собе, породила ме у штали поред коња. То ми је вероватно одредило судбину. Без коња не могу да замислим ни један дан, ни један сат, ни један тренутак. Непрестано су ми коњи у глави", каже.

Иако тврди да ово код нас не може да буде профитабилан посао, верује у будућност коњарства.

"Увек смишљамо нешто ново трудећи се да будемо у врху или при врху", наводи.

Међу првима су понудили изнаљмјивање фијакера, за венчања, свадбе, крштења, рођендана и других свечаности.

Добијају и понуде филмаџија. Коњи ергеле Булић ангажовани су у многим филмским продукцијама а најзначајнији су били филмови "Монтевидео – Бог Те видео", "Чарлстон за Огњенку" и "Јесен стиже Дуњо Моја".